Marcel van der Veen, Jorritsma Bouw:
‘Er zit continuïteit in onze samenwerking’
Familiebedrijf Jorritsma Bouw is een modern en vooruitstrevend aannemersbedrijf. Het behoort tot de grootste bouwers van Noord-Nederland en heeft projecten die uiteenlopen van kleine verbouwingen tot complexe en uitdagende projecten voor de zakelijke markt. Daarnaast verzorgt Jorritsma het onderhoud en beheer van projecten. Marcel van der Veen is Projectleider.
“Ik hou mij vooral bezig met de coöperaties: verduurzaming, keuken- douche- en toiletvervanging, gevelonderhoud, kozijnvervanging en metsel- en na-isolatie van gevels en kruipruimtes”, specificeert Marcel zijn functie. Er wordt gewerkt aan de hand van een onderhoudsplan en wat Marcel betreft is dat liefst een transparant meerjarenonderhoudsplan (MJOP). “Als vastgoedbeheerder wil je de waarde van je woningen of gebouwen zo lang mogelijk behouden. Daarom stellen wij een onderhoudsplan op. Dat kan een plan voor de korte termijn zijn of een meerjarenonderhoudsplan. Daarbij leggen we verschillende scenario’s en mogelijkheden voor volgens de RGS-methodiek: Resultaatgericht Samenwerken. We werken in ketensamenwerkingen met RGS-partners en dat heeft voor de opdrachtgever als voordeel dat je ‘meer met minder’ kunt realiseren. Doordat wij op kosten en kwaliteit kunnen sturen, is er beter grip op het proces.”
VGO-keur
Het hebben van vertrouwde en kwalitatieve ketenpartners is volgens Marcel randvoorwaardelijk voor een succesvolle ketensamenwerking. “Sappé is al jaren onze vaste partner. We hebben een hele goede verstandhouding. Bovendien heeft Sappé, net als wij, het VGO-keur. Zij kennen die systematiek”. Jorritsma Bouw was één van de eerste bouwkundige aannemers in Noord-Nederland die een VGO-keur kreeg. Marcel: “Met het VGO-keur kunnen wij een strategische onderhoudsvisie over de lange termijn neerleggen, als sparringpartner optreden en dus onze opdrachtgever ontzorgen. Vooral bij coöperaties is daar behoefte aan, omdat daar in de afgelopen jaren veel ‘kennis’ op het gebied van onderhoud is weggegaan. Door het meerjarenonderhoud aan ons uit te besteden, heeft de coöperatie inzicht in wat ze kwijt zijn aan onderhoud, en zorgen wij ervoor dat hun woningbezit op niveau blijft.”
Continuïteit
Jorritsma en Sappé werken momenteel samen in een project van WoonFriesland in Drachten. Nieuwe keukens, douches en toiletten in 123 woningen, plus het vervangen van houten kozijnen naar kunststofherstel. In zo’n project lopen de contacten van begin tot eind prima, vertelt Marcel: “Onze calculator zet zo’n opdracht uit richting Sappé met de vraag ‘wat is jullie visie op deze werkzaamheden?’. Vervolgens heb ik contact met Marco Pol: hoe kunnen we ervoor zorgen dat de opdrachtgever het meeste waar voor z’n geld krijgt. Maar vaak komt het daar niet eens meer van. Als je vaste ketenpartners hebt die weten wat je wil en wat de opdrachtgever wil, dan is een offerte ook heel overzichtelijk te maken. Er zit continuïteit in onze samenwerking.”
Familiebedrijf
Marcel is ervan overtuigd dat de oorsprong van beide bedrijven ook een reden is van de goede samenwerking. “Jorritsma en Sappé zijn een beetje hetzelfde soort bedrijf. Sappé is ook een familiebedrijf. Jorritsma Bouw bestaat 139 jaar en is vijf generaties verder. De sfeer is goed, gemoedelijk, er is veel betrokkenheid en het voelt eigenlijk nog steeds als één grote professionele - zij het een iets groter gewordende - familie.” De ketensamenwerking draagt daar ook aan bij, voegt Marcel eraan toe: “Door de ketensamenwerking is er meer rust gekomen, meer continuïteit qua uitvoering en voorbereiding. We werken met de coöperaties meer in teamverband en dat is veel prettiger. Resultaat is dat de werkzaamheden over het hele jaar door lopen en er nauwelijks pieken zitten in personeel en ketenpartners.”
Steentjes stapelen
Marcel ziet meer positieve ontwikkelingen in de bouw, waar hij ooit begon als werkvoorbereider. “De technologie gaat steeds sneller. Vroeger kreeg je tekeningen op papier, nu zit alles in de mail. De uitvoerder loopt met de iPad over de bouwplaats. Je kunt van tevoren het hele gebouw al digitaal maken, dus ook de clashes - de fouten - vooraf al ontdekken”. Toch vindt Marcel dat de bouw in vergelijking met andere takken van sport, achterblijft als het gaat om technische mogelijkheden. “In de bouw zijn het nog steeds steentjes die je stapelt, terwijl het ook wel anders kan. Maar dan draait het in 99 van de 100 gevallen natuurlijk in de eerste plaats om geld.”
Toekomst
“Op installatiegebied zijn er wel ontwikkelingen; we zijn luchtdicht aan het bouwen, plaatsen zonnepanelen, warmwaterpompen, enzovoort. Voor de coöperaties is het allemaal duurzaam en dat vind ik een goede zaak. Er gaat veel energie verloren in de oude woningen en door een kleine investering krijg je heel veel terug.” Voor de toekomst voorziet Marcel een opmars in waterstofenergie: “Dat komt door bepaalde ontwikkelingen die ik her en der zie. Een leverancier die bezig is met zonnepanelen die waterstof produceren, auto’s die op waterstof rijden; ik denk dat we die kan op gaan. Mocht het zover komen dat het bestaande energiebronnen gaat vervangen, dan betekent het in ieder geval voor de bouw en haar ketenpartners, dat er weer een hoop werk aan de winkel is”, besluit Marcel positief.