Koopmans Koninklijke Meelfabrieken: Duurzaam schone jas

Meerjarenplan beter voor gevels en portemonnee


Voortaan komen medewerkers van Sappé ieder jaar bij Koopmans Koninklijke Meelfabrieken om een deel van de gevels te reinigen. Het resultaat van een meerjarenplan. Zo is Koopmans verzekerd van duurzaam schone gevels. “En weten we vooraf welke onderhoudskosten we ieder jaar hebben.”

Sappé sloot met Koopmans een langdurig contract voor het gevelonderhoud. Basis hiervoor is een degelijke inventarisatie van de gevels, onderbouwd, met foto’s en documenten. Henk Bijma, manager techniek en technologie: “Dat zag er indrukwekkend uit. Op basis daarvan konden we goed een meerjarenplan opstellen.”

Voortaan komt Sappé ieder jaar langs voor de reiniging van een deel van de gevels. “De cyclus duurt vier jaar. Dan zijn alle gevels weer aan de beurt geweest. We kiezen ieder jaar een cluster van gevels uit waar we efficiënt kunnen reinigen.” Bijma koos bewust voor deze meerjarige constructie. “Nu heeft de fabriek altijd een schone uitstraling. Bovendien kan ik het gevelonderhoud ieder jaar vast in de begroting opnemen. Ik weet waar ik aan toe ben. En ik ben er van overtuigd dat door deze manier van werken op lange termijn de onderhoudskosten dalen.”

Obstakels
Een eenvoudige klus is het niet voor Sappé. De meelfabrieken hebben niet het uiterlijk van een modern fabriekspand, waar met grote halen snel meter gemaakt kunnen worden. In de loop der jaren zijn er stap voor stap stukken bijgebouwd. Bijma: “Er zitten heel wat obstakels in de weg links en rechts. De gevels zitten vol randjes, hoekjes en onderbrekingen. Het kan ook niet allemaal machinaal. Deels is het handwerk. Al met al een mooie klus waar Sappé haar vakmanschap kan laten zien.”

De Koopmanspanden staan direct langs de kade. Veel ruimte om apparatuur op te stellen is er niet. Het is wel een geschikt pand waarvoor Sappé haar zelf ontwikkelde Gevelborstel goed kan gebruiken. Bijma is er van overtuigd dat de manier waarop Sappé te werk gaat, bijdraagt aan de levensduur van de panden. “De hogedrukspuit is taboe. Daarmee richt je volgens mij ook meer schade aan dan dat je er profijt van hebt. Ze gebruiken bovendien op een verstandige manier water en borstel. En ze passen wax toe, waardoor het schoonmaken de volgende keer eenvoudiger wordt.”